Gecertifieerd Kaasrijper

SINDS 2015

Gecertifieerd Kaasrijper

Ons ambacht geniet sinds 2015 een wettelijk kader: het label “Gecertifieerd kaasrijper”.

Om die titel te mogen dragen, moeten wij aan de eisen van een lastenboek voldoen: de invoering van een door het FAVV goedgekeurd autocontrolesysteem,
over minimum twee rijpingscellen beschikken,
een assortiment van minimum 60% rauwmelkse en minimum 15% boerenkazen aanbieden.. Wij zijn erkend sinds november 2015, een extra garantie voor jullie als consument.

Ons beroep geniet sinds begin 2015 een wettelijk kader, het label “gecertifieerd”.

Dat is onze passie
en vakmanschap

Drie elementen spelen een doorslaggevende rol: water, lucht en temperatuur

Rijping is de laatste fase in de productie van kaas, het resultaat van een complexe interactie tussen plaats, omgeving en tijd. Het is de kunst om textuur, smaak, aroma’s en korst te ontwikkelen en verder tot expressie te brengen. Er bestaat niet zoiets als dé optimale rijping: elke kaasrijper heeft zijn eigen aanpak.

Wij hebben vier kelders met elk een specifiek klimaat. Drie elementen hebben daarbij een beslissende invloed: water, temperatuur en lucht.

De kazen worden er vertroeteld … Naargelang hun nood worden ze gewassen, gedraaid, geborsteld of verlucht.
Hierin ligt onze passie en ons vakmanschap.

Er bestaat niet één rijping
maar verschillende manieren van rijpen

Rungis

de buik van europa

In tegenstelling tot de kaasindustrie wil ik kazen voorstellen die hun terroir, textuur, aroma en smaak ten volle tot uiting brengen. Dat is de reden waarom ik elke woensdag, in het holst van de nacht, richting vroegmarkt in Rungis vertrek.

Het is daar dat ik hoogwaardige, rauwmelkse, bij voorkeur ambachtelijke kazen en boerenkazen selecteer.

Ik bekijk, betast en proef. Geen enkele kaas uit onze kelders is niet door mijn handen gegaan. Die selectie is prioritair: want ‘al het goede vertrekt van een goed product’.